Pas op met contant geld thuis

Contant geld is meeverzekerd in de inboedelverzekering, maar verzekeraars stellen hier wel een maximum aan. Alleen al hierom moet je geld niet thuis bewaren.

Sparen op een spaarrekening levert nauwelijks nog rente op. Wat dat betreft heeft sparen op een spaarrekening geen zin meer. De rentevergoeding bij de drie grootste banken geeft nog recht op een spaarrente van 0,05 procent. Over een spaarkapitaal van 10.000 euro, krijg je een jaarlijkse vergoeding van 5 euro. Er zijn banken die een hogere vergoeding geven, maar ook in dat geval gaat het om een spaarrente van een paar tiende procenten. Toch kun je niet zonder een spaarrekening.

Beter een spaarrekening dan geld in een oude sok

Ook als de spaarrente echt naar nul gaat, is het sparen via de bank veel beter dan geld thuis verstoppen. Je loopt namelijk het risico dat je in één klap alles verliest. Zelfs bij een negatieve spaarrente is het geld volledig opnemen nog steeds geen optie. Door diefstal of een brand kun je alles verliezen. Contant geld is meeverzekerd op de inboedelverzekering, maar verzekeraars hanteren wel maximale bedragen die ze vergoeden.

Hoeveel contant geld is meeverzekerd?

Het blijft bij sommige verzekeraars beperkt tot een bedrag van 250 euro. Andere verzekeraars bieden een ruimere dekking en gaan bijvoorbeeld tot 1.000 of 1.250 euro aan contant geld. Het verschilt dus sterk per verzekeraar.
Een bedrag van duizenden euro’s in een geheim vakje in een antieke kast of in een oude sok is dus maar deels verzekerd.

Ook contant geld ben je belasting over verschuldigd

Over geld en andere vormen van vermogen ben je vermogensrendementsheffing verschuldigd. Voor contanten geldt een vrijstelling van 527 euro. Het meerdere moet je dus gewoon opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting. Voor de Belastingdienst is het bijna niet te controleren, maar je bent wel verplicht om het op te geven.

Is een spaardeposito een aanrader?

Je kunt meer rente krijgen, maar dan moet je ervoor kiezen om jouw spaargeld voor een langere periode te stallen in een deposito. Zo krijg je inderdaad een hogere rente, maar reken jezelf niet rijk. Ook de rente op deze spaarvormen valt erg tegen. En je kunt voor een bepaalde periode niet meer aan het geld komen, dus de vergoeding moet wel goed zijn. Een deposito met een looptijd van één jaar levert op dit moment maximaal 0,8 procent op, maar bij de meeste banken komt de vergoeding niet verder dan 0,5 procent. Wil je een rente boven de één procent? Dan moet je ervoor kiezen om jouw geld 5 jaar of langer vast te zetten. Een groot nadeel is dat je niet meeprofiteert zodra de rentes weer stijgen.

De spaarrente is nu laag. Je kunt niet anders dan er genoegen mee nemen. Alternatieven zijn er, maar daarbij loop je het risico dat jouw geld minder waard wordt in plaats van meer. Voor geld dat je op langere termijn pas nodig hebt, kun je overwegen om het te beleggen. Laat je in ieder geval wel goed adviseren.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 20-03-2018. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie